5 manieren waarop ik wist dat het tijd was om met pensioen te gaan

de sleur. Het is echt. Dag in dag uit ziet u de minuten van uw leven voorbij tikken terwijl u de bevelen van anderen uitvoert. Ondertussen kan de leeftijd van 62 heel ver weg zijn (of lijken). Wat moeten we doen? Voor sommige mensen kan met pensioen gaan een heel eenvoudig proces zijn. Anderen zullen echter vinden dat de beslissing om met pensioen te gaan een ingewikkelde kan zijn.

Mijn eigen pensioen kwam uit de lucht vallen. Door een aantal onverwachte omstandigheden heb ik de keuze gemaakt om op 54-jarige leeftijd mijn fulltime dienstverband op te zeggen. Het was niet wat ik had gepland, maar ik ben toch enthousiast en optimistisch over de toekomst. Verschillende variabelen hebben mijn beslissing beïnvloed om mijn carrière te verlaten – hopelijk zullen ze je helpen parallellen in je eigen leven te vinden en ook te weten wanneer het tijd is om met pensioen te gaan.

1. Mijn lichamelijke gezondheid was een puinhoop

De belangrijkste drijvende kracht achter mijn vroege vertrek uit de 8-tot-5-werkwereld was mijn fysieke gezondheid. Na 29 jaar als leraar te hebben gewerkt, stond ik oog in oog met een spinale fusie-operatie op drie niveaus. Ik had een tijdje rugklachten gehad, maar op dit punt had mijn pijn een nieuw niveau bereikt.

Diep van binnen wist ik dat de reden voor zowel mijn pijn als mijn onvermogen om voldoende te genezen mijn baan als leraar was. Het is geen geheim dat onderwijzers binnen een dag veel (tot 1500 volgens sommige accounts) beslissingen nemen. (“Mag ik naar het toilet?” “Moeten we alle vragen beantwoorden?” “Hoe laat is de pauze?” “Kan ik met een partner aan deze schrijfopdracht werken?”) De stress van zoveel beslissingen, bekend als beslissingsmoeheid, telt op.

Daarnaast heb ik 7 jaar als kleuterleidster gewerkt. Iemand had echt moeten zeggen dat ik, met een lengte van 1,80 meter, de maximale lengte overschreed om les te geven op de kleuterschool. Ik ben ervan overtuigd dat bukken om schoenen te strikken en pleisters ad nauseum aan te brengen een belangrijke oorzaak van mijn rugpijn was.

Ik ben begin januari geopereerd. Zes weken na mijn succesvolle procedure verklaarde mijn chirurg me officieel klaar om weer aan het werk te gaan. Jakkes! Dat was een slechte oproep. Ik heb vervolgens met hem en zijn medewerkers gecommuniceerd dat zes weken niet genoeg vrije tijd is. Elke dag na het lesgeven ging ik naar huis om op mijn ijszak te liggen tot etenstijd, en bleef dan rusten tot het tijd was om te gaan slapen. Na een paar weken van deze routine was de keuze om mijn baan op te zeggen snel gemaakt.

Hoe graag ik ook van lesgeven houd, wat ik had was niet een leven hoezeer het ook was bestaan. Ik zag dit scenario gewoon niet nog 8 jaar voortduren.

Ik wilde mijn gezondheid terugkrijgen en behouden – en mijn rugoperatie was de ultieme wake-up call. Het was onmogelijk om les te blijven geven tot de “officiële” pensioengerechtigde leeftijd en daarna een bevredigend leven te leiden. Mijn mening was gevormd.

2. Mijn geestelijke gezondheid leed

Naast mijn slechte lichamelijke conditie had ook mijn mentale gezondheid er onder te lijden. Ik had altijd voldoening gekregen door lesgeven, maar vond de dagelijkse uitdagingen steeds moeilijker te overwinnen. Vooral door de pandemie zag ik de emotionele en mentale gezondheidsbehoeften van mijn studenten onhandelbaar worden. Lesgeven aan een klas van 25 studenten is op de beste dagen een formidabele taak, maar wanneer de geestelijke gezondheid van studenten niet wordt gecontroleerd, is het nog moeilijker.

Zelfs vóór de operatie belette mijn uitputting ‘s avonds me om iets anders te doen dan ‘s avonds koken. Geen films met vrienden, geen yogales, geen avondwandeling. Te moe en te veel te doen voor morgen. Het gebrek aan decompressie van het werk begon mijn houding aan te tasten, en dat hielp zeker niet bij mijn stress- en angstniveaus.

3. Mijn baan was niet langer vervullend

Een andere factor in mijn beslissing om met pensioen te gaan, was mijn gebrek aan voldoening. Ik was altijd al graag leraar geweest, maar om bovengenoemde redenen was ik niet langer tevreden met mijn baan. Ik was constant gestrest, sliep niet goed en kon geen tijd vrijmaken voor de zelfzorg die ik nodig had (beweging, gezond koken, enzovoort). kwam ‘s avonds met me mee naar huis. Er moest iets veranderen.

4. Onze financiën waren beheersbaar

Mijn partner en ik zijn altijd zuinig geweest. Tijdens ons bijna 30-jarige huwelijk hebben we altijd redelijke bestedingsgewoonten toegepast. Dus toen deze beslissing in mijn onderbewustzijn begon te kruipen, wist ik dat het mogelijk was. Dat betekent echter niet dat mijn man vanaf het begin bij me was. Hij nam wat overtuigingskracht.

Het gaf ons veel vertrouwen dat ik binnen 18 maanden mijn onderwijspensioen zal ontvangen. In de tussentijd zal ik blijven werken om geld binnen te halen – ik zal gewoon niet fulltime als klasleraar werken.

In feite kan ik als contractwerker (iemand die geen gezondheidstoeslag ontvangt) meer geld binnenhalen dan ik kon toen ik ook uitkeringen ontving. Nu de baan van mijn man voorziet in een ziektekostenverzekering voor ons gezin, ben ik vrij om ja te zeggen tegen de vele lucratieve korte- en deeltijdbanen die voor mij beschikbaar zijn. Sommige van deze banen omvatten het scoren van beursaanvragen, het geven van opvoedingslessen, het bewerken van manuscripten en het schrijven voor fantastische websites zoals deze!

5. Ik kon ‘Carpe Diem’ niet uit mijn hoofd krijgen

Het leven is kort – cliché maar waar. Ik verloor mijn vader en mijn broer vele jaren geleden, toen ze allebei veel te jong waren om te sterven. Mijn vader was zelfs precies zes maanden verwijderd van zijn pensioen.

Het komt erop neer dat ik niet wil dat mij dat overkomt. Ik heb veel te veel te leven om vast te zitten in een baan die het leven uit me zuigt. Ik ben bereid offers te brengen en mijn talenten te gebruiken om mijn leven creatief te financieren in ruil voor meer vrijheid en een hogere kwaliteit van leven. En raad eens? Jij kan ook!

Verwante lectuur:

Leave a Reply

Your email address will not be published.