Carolyn Hax: Werkzoekende die een nieuwe carrière probeert, voelt als een oplichter

Carolyn Hax: Werkzoekende die een nieuwe carrière probeert, voelt als een oplichter

Tijdelijke aanduiding terwijl artikelacties worden geladen

Aangepast van een online discussie.

Beste Carolien: Vorig jaar verloor ik mijn baan in een vakgebied waar ik van hield. Nu solliciteer ik op functies die ik nog nooit eerder heb gedaan, maar ik hoop dat ik iets kan bijdragen. Het probleem is dat ik zo doodsbang ben dat ik denk dat ik zal falen en dat ik een oplichter ben omdat ik zelfs maar dit pad bewandel. Ik ben van middelbare leeftijd en een deel van mij zegt dat het tijd is voor verandering, maar ik ben zeker bang. Alle hulp en suggesties worden zeer op prijs gesteld.

fraude?: Wacht eens even. Je solliciteert naar banen die je wilt doen en zou aannemen als je ze zou krijgen. Oke tot nu toe. Als je de baan krijgt, doe je het werk zo goed mogelijk. Oke daar ook. Als je het werk niet kunt doen, dan zal je nieuwe werkgever je ofwel opleiden, je opnieuw aanstellen of je laten gaan. Dat is ook allemaal onderdeel van het proces.

Waar is de fraude, zolang je jezelf eerlijk vertegenwoordigt in de sollicitaties?

Nu de angst begrijp ik. Verandering is moeilijk. Maar dat is voor iedereen, niet alleen voor jou. En het grootste waar ik bang voor moet zijn, is luisteren naar de angst, zodat het je overhaalt om het niet te proberen. Dat is de engste uitkomst die er is.

Dus je doet het geweldig voor zover ik kan zien. Je bent bang en je probeert het nog steeds. In bepaalde kringen is dat eigenlijk badassery. Succes met je zoektocht.

Hallo Carolien: Te veel delen is een probleem voor mij zolang ik me kan herinneren, en hoewel ik hoopte dat ik beter zou worden door wilde dingen te doen, zoals luisteren en mensen vragen stellen, eerst interesse in hen tonen, enz., heb ik het gevoel dat ik tijdens de pandemie enigszins achteruitgegaan. Ik zie iemand en het is net MENSEN! MOET LEVENSVERHAAL DELEN!

Zoals ik al zei, beter dan een paar jaar geleden toen ik me afvroeg waarom ik geen vrienden maakte (omdat ik me veel later realiseerde dat ik DE HELE TIJD sprak), maar ik glibber nog steeds en het is gênant. Dit is waarschijnlijk een combinatie van angst, diepe eenzaamheid en een verlangen om verbinding te maken. Maar ik ga nooit verbinding maken als ik het allemaal over mezelf maak! Ik heb geprobeerd (met een hulpverlener) letterlijk te plannen welke onderwerpen ik moet behandelen in welk stadium van het leren kennen van mensen, om ze niet af te schrikken, wat ik dan prompt vergeet te doen. Het is alsof ik in een brabbelend Energizer-konijntje verander.

Kan niet zwijgen: Als je weet dat je gesprekshulp nodig hebt, vraag er dan gewoon om: “Het is niet mijn bedoeling, maar ik kan me laten meeslepen en mijn hele levensverhaal delen zodra iemand ‘Hallo’ zegt – wees niet verlegen om me in toom te houden in.” Als je ervoor staat, hoeft de ander zich niet af te vragen hoe hij zijn kant van het probleem moet aanpakken. Het kan zelfs vertederend zijn – maar je moet het menen als je mensen aanmoedigt om je te onderbreken.

Als je jezelf nog steeds, oh nee, 10 minuten in een verhaal over de overgebleven boterham van gisteren vindt – maak de situatie dan zelf onschadelijk door je eigen verhaal te onderbreken. “Zie je wat ik bedoel? Ik meen het, laten we eens komen met een ‘Stop nu met praten!’ hand signaal.” Laat ze zien dat je het niet persoonlijk opvat als ze je fysiek scheiden van de derde helft van het verhaal dat je vertelt. Maak er een deel van het plezier van jou te kennen.

Er kunnen ook dingen zijn die je in je eigen tijd kunt doen – meditatie, lezen, yoga, een dagboek, penvrienden – om je te helpen je over het algemeen meer geaard en kalm te voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.