‘Ik zou het morgen weer doen’

  • Rep. Tom Rice zei dat hij geen spijt had van zijn stem om de voormalige president Trump op 6 januari af te zetten.
  • “Ik deed het toen, en ik zou het morgen opnieuw doen”, zei hij tegen ABC News-journalist Jonathan Karl.
  • Het congreslid noemde Liz Cheney ook een potentiële spreker van het Huis en noemde haar ‘onverschrokken’.

Republikein Tom Rice betoogde in een uitgebreid interview dat zondag werd uitgezonden dat het afzetten van de voormalige president Donald Trump voor zijn rol in de rellen in het Capitool de ‘conservatieve stem’ was en zei dat hij ‘het morgen opnieuw zou doen’.

Tijdens een gesprek met ABC News-chef Washington-correspondent Jonathan Karl over “This Week”, zei de wetgever van South Carolina – die een van de tien Republikeinen was die Trump afzette voor zijn rol in de rellen in het Capitool van 6 januari 2021 – dat zijn stem was uitgebracht in naleving van de grondwet.

“Het verdedigen van de Grondwet is een fundament van het Republikeinse platform, het verdedigen van de Grondwet, en dat is wat ik deed. Dat was de conservatieve stem. Ik twijfel er niet aan”, zei hij.

Rice sprak afkeurend over het gedrag van Trump op 6 januari – wijzend op de reactie van de voormalige president op het escalerende geweld in het Capitool.

‘Het was me duidelijk wat ik moest doen’, zei het congreslid tegen Karl. ‘Ik ben er woedend over. Ik heb gezworen de Grondwet te beschermen.’

Hij benadrukte: “Ik deed het toen, en ik zou het morgen opnieuw doen.”

Rice, die in 2012 voor het eerst in het Huis werd gekozen, diende dit jaar herverkiezing in en staat voor een aantal belangrijke uitdagingen in de komende wedstrijd van 14 juni.

Trump heeft onderschreven staat Rep. Russell Fry in de race, en tijdens een recente verschijning in de staat, noemde de voormalige president Rice “een totale dwaas”.

Het congreslid sloeg terug op een dergelijke bewering en merkte op dat zijn conservatieve stemgedrag overeenkwam met de prioriteiten van de voormalige president.

“Als ik een ramp ben en een totale dwaas, en ik heb 169 keer met hem gestemd, wat maakt hem dan?” hij zei. “Ik bedoel – ik neem zijn leiding. Maar ik zei destijds, hij is een narcist, en hij wordt gedreven door aandacht en hij wordt gedreven door wraak.”

Ondanks de wrijving tussen Rice en Trump, zei de South Carolinian dat hij bereid zou zijn om Trump opnieuw te steunen als president, maar alleen als hij zich op 6 januari verontschuldigde voor zijn rol.

“Als hij naar buiten zou komen en zei: ‘Het spijt me dat ik een grote fout heb gemaakt op 6 januari’,” zei het congreslid, “dan zou ik het misschien overwegen.”

Tijdens het interview ontweek Rice ook het antwoord op de vraag of hij vertegenwoordiger Kevin McCarthy uit Californië zou steunen om huisspreker te worden als de Republikeinen dit najaar de controle over het Huis terugwinnen, maar aarzelde niet om mede-Republikeinse vertegenwoordiger Liz Cheney van Wyoming een boost te geven – en Trump aartsvijand — voor de rol.

“Ik denk dat ze een geweldige spreker zou zijn”, zei het congreslid gezegd. “Ik denk dat ze een echte Republikein is, ik denk dat ze erg conservatief is en ik denk dat ze een onverschrokken leider is.”

Vorige week reisde voormalig huisvoorzitter Paul Ryan uit Wisconsin – die zei dat meer Republikeinen zouden hebben gestemd voor de tweede afzetting van Trump, maar “niet het lef hadden om het te doen” – naar South Carolina om voor Rice te strompelen voorafgaand aan de voorverkiezing.

Leave a Reply

Your email address will not be published.