Is Instagram te ver gegaan met advertenties?

Instagram is mijn wachtkamer-app. Ik gebruik het niet elke dag, maar als ik een paar minuten over heb, kijk ik graag terloops wat de mensen die ik volg van plan zijn.

Het probleem, de laatste tijd, is om bij de dingen te komen die ik echt wil zien, door een berg gesponsorde inhoud en voorgestelde berichten te doorstaan. Als het gaat om advertenties op platforms, is er een punt waarop een gebruiker onvermijdelijk zijn handen in de lucht steekt en zegt: genoeg. Dit niveau is voor iedereen anders, maar voor mij heeft Instagram het niet alleen bereikt – het draait er cirkels omheen.

Kerel, waar is mijn inhoud?

Laten we dit testen. Ik heb zojuist de Instagram-app op mijn iPhone geopend en 14 (veertien) exemplaren van advertenties, voorgestelde berichten en gesponsorde inhoud geteld in de eerste 16 berichten bovenaan mijn feed. Ik moest voorbij zes advertenties scrollen voordat ik bij een bericht kwam van iemand die ik echt volg. Ik weet niet zeker wanneer Instagram zo agressief werd als het op advertenties aankomt, maar ik kan me niet herinneren dat het eerder dit jaar zo erg was. Een maand oud Reddit-bericht toont hetzelfde probleem, met een schijnbaar oneindige reeks advertenties achter elkaar.

Erger nog, er is iets diep beledigends door de inhoud van de advertenties en voorgestelde berichten die ik zie. Ja, ik volg een aantal op fitness gerichte pagina’s, evenals worstelpagina’s, op Instagram. Dus de algoritmen hebben besloten dat ik van boksen en bodybuilding moet houden (dat ben ik niet). Ik krijg constant advertenties te zien voor bokslessen, waar ik niet echt om geef, en ik zie steeds gespierde mannen poseren op een podium, wat, nogmaals, niet mijn ding is. Instagram is meedogenloos over dit soort inhoud; er zit weinig variatie in. Ik ben een mens in 2022, wat betekent dat ik de luxe heb om specifieke, genuanceerde interesses te hebben – ik ben in orde met lichaamsgewichttrainingen, maar niet geïnteresseerd in bodybuilding. Ik kan de hele dag Braziliaanse jiu-jitsu-video’s bekijken, maar niet boksen. Misschien is het de manier waarop ik met deze inhoud omga die de algoritmen van Instagram in de war gooit, maar het lijkt gewoon niet in staat om nauwkeurig te voorspellen wat ik echt wil zien.

Het is niet alleen ik. Een andere Reddit-thread, ook van ongeveer een maand geleden, getiteld “Oké, we snappen het. Je feed is volledig advertenties”, heeft tientallen gebruikers die klagen over hoe slecht de feed van Instagram is geworden.

“60 procent van de berichten op mijn nieuwsfeed zijn afkomstig van accounts die ik niet volg – maar er zijn accounts die ik wel volg die regelmatig posten en ik zie hun berichten nooit”, schrijft gebruiker HireLaneKiffin. “Het is van al mijn volgers naar elke andere volger en advertentie gegaan naar vanaf vandaag een verhouding van drie tot twee advertenties en gepromote volgers van de slechtste mensen en dingen”, schrijft gebruiker ilivedownyourroad. Ik heb geen wetenschappelijke methode om te bepalen hoeveel advertenties te veel zijn voor de meerderheid van de gebruikers, maar ik vermoed dat Instagram er ver voorbij is.

Dit gedrag verspreidt zich naar Meta’s andere eigendom, Facebook. Op de feed van dit platform zie je op zijn minst wat inhoud van de pagina’s en mensen die je bovenaan volgt, maar er zullen een heleboel advertenties tussen zitten en af ​​en toe zie je een voorgestelde post van een pagina die je het maakt me niet echt uit – ik kijk naar jou, Nick’s Strength and Power. In feite heeft deze specifieke pagina die bodybuilding-gerelateerde inhoud biedt, er waarschijnlijk weinig mee te maken; Facebook heeft besloten dat ik van bodybuilding moet houden, en bodybuildingvideo’s die ik zal bekijken, dus help me het almachtige algoritme.

Maar ik wil niet kijken wat Simon daarna deed.
Krediet: Instagram/upromototraining

De gesponsorde overload is op Facebook niet zo erg als op Instagram, maar Instagram kan hier een vroege waarschuwing zijn. Een paar maanden later moet je misschien elke keer dat je de app opent door de hoepels springen om over te schakelen naar chronologische postorder (om dat te doen, tik je op ‘Menu’, dan op ‘Meer zien’ en vervolgens op ‘Meest recent’ op de iPhone).

Kun jij het helpen? Ja, maar niet helemaal.

Er zijn manieren om deze toestroom van advertenties te verminderen, maar Instagram is er nogal sluw in. Nadat je de app hebt geopend, verschijnt er een kleine witte pijl naast het Instagram-logo bovenaan, zodat je alleen inhoud kunt zien van de accounts die je als favorieten hebt ingesteld. Maar de kleine witte pijl verschijnt pas als je voorbij het eerste bericht bent gescrold – een manier om je, denk ik, te dwingen om ten minste één advertentie te zien voordat je naar de gewenste inhoud gaat. Bovendien moet je het elke keer doen als je de app start, en moet je ook vurig alle inhoud die je wilt volgen toevoegen aan je favorieten, wat een extra gedoe is.

Je kunt ook een niet-officiële Android-app voor Instagram krijgen waarmee je advertenties helemaal kunt verwijderen, maar niet-officiële apps kunnen, behalve dat ze waarschijnlijk in strijd zijn met de servicevoorwaarden van Instagram, ook een manier zijn om malware op je apparaat te krijgen.

ZIE OOK:

Al je Instagram-berichten verwijderen

Waar het op neerkomt, is dat voor de meeste gebruikers de Instagram-ervaring ernstig wordt aangetast als je gedwongen wordt dingen te eten die je niet wilt. Er komt een punt waarop zelfs adverteerders zullen gaan klagen, omdat ze onvermijdelijk de betrokkenheidscijfers zien dalen van hun vermoeide en gelaten publiek. Ik heb Instagram gevraagd of ze vinden dat ze te ver zijn gegaan met gesponsorde inhoud, en zal dit artikel updaten als ik iets hoor.

Ik ken de mantra: als je er niet voor betaalt, ben je niet de gebruiker, maar het product dat wordt verkocht. Maar om toestemming te geven om verkocht te worden, moet ik iets terugkrijgen van de app, anders geef ik het gewoon op. Op dit moment werkt Instagram heel hard om me op te geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.