Jaipur Literatuurfestival: 6 schrijvers delen hun reisverhalen

William Dalrymple is medeoprichter en mededirecteur van Jaipur Literature Festival – ‘s werelds grootste jaarlijkse schrijversfestival. Hij is een Schotse historicus en schrijver die zijn tijd verdeelt tussen India, Londen en Schotland.

Hoe heeft reizen je eigen leven veranderd?

“Op elke manier die je je kunt voorstellen. Ik heb een bijzonder onontgonnen jeugd gehad – mijn ouders woonden in Schotland, naast een van de mooiste stranden. Mijn ouders waren van mening dat ze niet hoefden te reizen, want waar ze woonden was toch de mooiste plek. Dus toen ik eindelijk zelf begon te reizen, ging ik eerst naar India, toen het hele Midden-Oosten en uiteindelijk deed ik Marco Polo’s reis helemaal door Azië naar Mongolië en Xanadu. Het verbaasde me. Het opent gewoon je geest, het is de grootste opleiding waar je op kunt hopen. Zien hoe andere mensen leven, hoe andere landen werken, de diversiteit van de wereld zien – het bevrijdt je van de specifieke reeks politieke en religieuze ideeën waarmee je bent opgegroeid, en het stelt je in staat een wereldburger te worden. Het heeft me voor altijd veranderd – ik groeide op in een nogal Edwardiaanse wereld die diep christelijk was. Dus toen ik me opeens, 18 jaar oud, in een hindoe-land bevond waar ook het sikhisme en de islam en het boeddhisme en al het andere daar tussenin bestond, realiseerde ik me ineens de breedte van de mogelijkheden in de wereld. Het was alsof ik op een andere planeet landde. Ik denk echt dat reizen alles voor mij heeft veranderd, zo simpel is het.”

Wat is de enige plek die jou inspireert?

“India is het land dat mij is blijven inspireren en herinspireren. India is natuurlijk geen land – het is een continent. Het is zo divers, zo uitgebreid. Ik woon daar al mijn hele volwassen leven en heb nog steeds niet het halve land gezien. Elke keer als ik de poorten van mijn boerderij aan de rand van Delhi verlaat, gebeurt er iets vreemds dat me in de war brengt – het is niet altijd een plek waar het prettig wonen is; het kan frustrerend zijn, het kan irritant zijn, maar het is nooit saai. Het blijft tegenwoordig de essentie van al mijn boeken. Ik schreef vroeger over het hele oostelijke deel van de wereld, maar steeds meer merk ik dat India boek na boek van levensonderhoud voorziet, decennium na decennium.”

We leven in een tijd waarin je met één klik op de knop alles in de wereld kunt zien wat je maar wilt in een seconde in elke variëteit of formaat. Waarom zouden mensen nog moeten reizen?

“Nou, daar zijn allerlei goede redenen voor. Er is gewoon het simpele element dat het een van de mooiste dingen is die je op deze planeet kunt doen. Er zijn verschillende geneugten die deze planeet biedt, maar slechts weinigen zijn zo langdurig en bevredigend als reizen. Maar ik denk ook dat het in algemene zin een geweldige opleiding is – het is geen toeval dat de mensen die de wereldoorlogen begonnen, de mensen zijn die meestal niet veel hebben gereisd. De meest geharde nationalisten zijn meestal mensen die niet hebben gezien hoe divers de wereld is; hoeveel verschillende manieren om naar dingen te kijken er kunnen zijn. Reizen is een grotere educatieve luxe dan naar een Oxbridge- of een Ivy League-universiteit gaan – ga op pad om jezelf bloot te geven. En als je denkt dat je een reis maakt, zoals Nicolas Bouvier ooit zei, dan is het eigenlijk de reis die je maakt, en dat is de reden om te reizen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.